Scholengroep Veluwezoom

Bezoekadres:

Doesburgsedijk 7

6953 AK  Dieren

 

Postadres:

Postbus 18

6990 AA  Rheden

Telefoon: (026) 497 93 33

E-mail

 

 


Leerlingen bezoeken Canon van Nederland

dinsdag 30 januari 2018 - 08:45
IMG-20180129-WA0000

Scholengroep Veluwezoom heeft het mogelijk gemaakt dat de ruim 400 leerlingen uit de groepen 7/8 de Canon van Nederland bezoeken in het Openluchtmuseum in Arnhem. De leerlingen én de leerkrachten zijn dolenthousiast; de rijke leeromgeving en met name de interactieve werkwijze maken dat de Canon hoog scoort. Kinderen zijn niet consumerend maar juist actief aan het werk gezet, en daar waar kinderen mogen doen, wordt veel geleerd!


Romijn en Ann Sofie vertellen (leerlingen van Daalhuizen, groep 7):

"Er was een presentatie over wat we gingen doen. Vooraf hadden we op school al twee tijdvakken uitgekozen en werden we in groepen gezet. Wij kozen Prehistorie en de tijd van de computers.

Op een IPad moesten we het opzoeken, er waren foto's die we moesten bekijken en opzoeken wat het was. Dan luisterde je ergens naar en op een scherm kon je het weer zien en kreeg je informatie. Bij de tijd van de computers ging het over Pong, dat was het eerste computerspelletje. Maar dan kon je niet alleen lezen dat het zo was, maar mocht je ook het spelletje Pong spelen. Ook deden we spel met munten van de Romeinen en moesten we handelen.

Je kreeg opdrachten om filmpjes te maken. Het was heel leuk, vaak kun je wel iets leren, maar hier mocht je het doen! En we hadden ook nog tijd om even te schaatsen en we hebben daar ons brood opgegeten.”


IMG-20180129-WA0003 vierkant
IMG-20180129-WA0001
IMG-20180129-WA0002

Ruim de helft van groep 7/8 leerlingen heeft het bezoek achter de rug, een deel van de scholen bezoekt de Canon tussen nu en 5 februari. 

 

Prikkelt de zintuigen

De geschiedenis wordt gepresenteerd op een manier die de zintuigen prikkelt: zien, horen en voelen. De combinatie van collectie-items uit verschillende musea en het ‘ervaren’ door middel van games, is sterk. Kinderen werken met touch screens, tablets, geluidsfragmenten en film. Ook worden ze uitgedaagd om onderzoek te doen, vragen te beantwoorden en een journaalverslag te maken. Het maakt geschiedenis boeiend voor elk kind.

Van hunebed tot heden
De Canon van Nederland is onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het presenteert de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. De 50 vensters van de Canon van Nederland zijn in tien tijdvakken verwerkt. Lees meer over de Canon op de website van het Openluchtmuseum.